Eerste ervaringen met de Leica T, via de Leica Testdrive.

L5800560

Wij, t.w. ikzelf, Erik de Graaf (70), mijn vrouw Marian (68) en onze zoon David (30) zijn al vele, vele jaren enthousiaste hobby-fotografen. Marian en ik komen nog uit de dia- en dokatijd. Wij zijn enorme natuurliefhebbers en wandelen en fietsen veel. Ondergeschikt daaraan fotograferen we. Dat heeft ons gemaakt tot –zeg maar rustig- overtuigde gebruikers van bridge camera’s (Erik en David) of nog kleiner, een compact camera (Marian). We willen alle drie graag zoveel als mogelijk op ieder moment al onze fotografische mogelijkheden ter beschikking hebben. Bij David en mij mag dat dan wel wat wegen. Maar bij Marian moet het ook nog licht en piepklein zijn. Maar eveneens alle drie willen we wel kwaliteit. We willen grote afdrukken kunnen maken.

L5800285

David heeft alleen maar digitale fotografie gekend. Bij hem speelt nog iets anders. Hij heeft Downsyndroom. Zijn fotografie begon (in 2001) vooral ter ondersteuning van zijn communicatie. Thuis laten zien wat hij had meegemaakt, wat hij niet in vlotte taal kon vertellen. Dat groeide uit tot een hobby en actief (vrijwilligers)werk met de camera. (http://www.youtube.com/watch?v=BDln9OUDXgI ) Zo levert hij nu ook bijvoorbeeld al vier jaar foto’s bij het weerbericht in de Meppeler Courant, een grote streekkrant. En vanaf begin 2013 exposeert hij met succes in de regio als David de (foto)Graaf (www.daviddefotograaf.nl). Tot 31 december a.s. hangt zijn inmiddels achtste expositie nog in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Sint Jansklooster. (https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/bijzondere-foto-expositie-in-de-wieden) De opbrengst van de verkoop van zijn foto’s gaat volledig naar zijn favoriete goede doel, de Stichting Downsyndroom met haar landelijk bureau in Meppel (www.downsyndroom.nl ).

L5800504_bewerkt-1

Na een suggestie van Transcontinenta bood CameraNU in Urk, via het Leica Testdrive Programma (www.leicatestdrive.nl)  ons de gelegenheid om een week lang een Leica T met enig toebehoor te testen. Een aparte ervaring! Onderweg naar huis zijn we op Schokland al begonnen met onze evaluatie. De camera ligt redelijk, maar toch ook weer niet ideaal in de hand. Hij is wat te hoekig. (Afstandsbedieningen, smart phones, etc., zijn niet voor niks meer afgerond!). Verder is de T met zijn 750 gram ook met het meegeleverde 18-56 mm objectief bepaald geen lichtgewicht. We begonnen onze fotosessie vooral nog zoveel mogelijk automatisch omdat we nog moesten leren omgaan met het prachtige, grote touch sensitive scherm achterop. Dat vereist meteen wel meer schone-handen-discipline. Oppassen met zanderige vingers na het aanpassen van een object op de grond dat je fotograferen wilde! De foto’s zelf, makkelijk terug te zien en te vergroten met vingerbewegingen die we kennen van onze smart phones, zijn boven alle lof verheven, qua kleur, scherpte en brilliance. Dat werd later thuis op het beeldscherm van de pc en de full hd-televisie meteen bevestigd. Overigens zouden we ook later nog heel vaak de scene stand ‘Landscape’ met de bijbehorende automatische instellingen gebruiken.

L5800359

Maar ook stand P en Touch AF (=op het scherm aanwijzen waar je het scherp wilt hebben) werden veel gebruikt. We vermoeden echter dat dat laatste pas vooral bij langere brandpunten van groot voordeel wordt. De handmatige instelling van de scherpte, de vergelijkingsbasis met een SLR, werd ins ons gezin echter niet breed gewaardeerd en nauwelijks gebruikt. De Wifi weigerde nadrukkelijk ons eigen draadloze internet op te pakken. Dus toch maar beelden overzetten via een kabeltje. [Red.:Dit kan inderdaad wel eens voorkomen bij een zeer sterk beveiligd netwerk]

L5800252

Natuurlijk misten we meteen ook het nodige dat we gewend zijn, zoals: onze onvolprezen klapschermen (voor Erik en David), meer tele en een sterkere macro-instelling. [Red.:  In het voorjaar komt er een Leica T 80-200mm APO zoom en voor meer macro zijn er voorzetlenzen of adapters voor macro objecteiven] Maar daar heeft/koopt de echte Leica-gebruiker natuurlijk aparte objectieven voor! Een handige kleinigheid die we ook misten is een waterpaslijn op het scherm. Dat betekent naderhand toch de nodige horizonnen rechtzetten, waar dat bij David’s bridge camera eigenlijk nooit nodig is.

L5800265_bewerkt-1

Qua weer hadden we het in de testweek zeker beter kunnen treffen. De eerste dagen was het bijna uitsluitend erg somber en miezerig. Daarmee kun je hooguit technische goede, maar geen kleurige, vrolijke foto’s maken. Drie avonden werden geheel in beslag genomen door onze verplichte aanwezigheid bij de expositie van David in het hoofdkantoor van de Rabobank Meppel-Staphorst-Steenwijkerland in Meppel ter gelegenheid van de Rabobankweek 2014. Fotografisch betekende dat in een grote, volle zaal naar voren gaan om daar met een vreemde camera te proberen het juiste moment te treffen. De zeer toonbare resultaten vertonen in ieder geval weinig ruis.

Waar de camera meteen mee opviel was de kwaliteit van de tegenlichten. We maakten vele foto’s recht tegen de zon in waarbij vrijwel altijd het bekende beeld van een serie rode en blauwe (diafragma-)ballen ontbrak. Prima!L5800499

Toen pas kwam de doorkijkzoeker met ingebouwde GPS aan de beurt. De T zelf past met zonnekap keurig in de paraattas van mijn eigen bridge camera, maar dan wel zonder die zoeker. En het aparte foedraaltje van die zoeker miste weer een lus om aan de camerariem bevestigd te worden. Was dat wel zo geweest dan nog had je het afdekplaatje ter bescherming van de elektroden bij gemonteerde zoeker zo maar door de ruime opening van het foedraal kunnen verliezen. De tegenpolen van die elektroden, 7 stuks, liggen nogal onbeschermd in de sleuf bovenop het toestel. Hoe moet dat gaan bij iets meer hemelwater dan miezer? Maar los van die aanmerkingen is het een prachtige zoeker die het hele scherm, met alle informatie in beeld brengt. Maar je kunt pas weer wat bedienen als je je oog weer voor het grote scherm brengt. Of je moet toch aan knoppen draaien.

L5800472

Ook na een week moeten we nog steeds zoeken in de vele instellingen. Wat zit ook alweer waar? Wanneer flitst hij nu wel en wanneer niet? Dat soort dingen. Maar dat wat we inmiddels weten is feilloos en snel te bedienen. Zo maakten we ook, rijdend in de auto een video in Full HD1080.

Facit: een geweldige camera met enorm veel mogelijkheden, maar ook een paar nadelen. Zouden wij nu bijvoorbeeld onze David de (foto)Graaf met zo’n camera willen toerusten? Dan hebben we onze bedenkingen bij het in handen geven van zo’n duur apparaat aan een toch wel kwetsbaar persoon. Jammer, hij zou met het touch sensitive scherm eerder om kunnen gaan dan met het onderweg verwisselen van objectieven en zoekers. Maar we houden het voor hem toch maar bij een bridge camera, met alle nadelen daar weer van!

Ga voor meer foto’s gemaakt met de Leica T naar de Transcontinenta Flickr account.

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in T-Systeem en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.