Review Leica X Vario door Joeri van der Kloet.

02

En ook op 70mm bij 6,4 is er een aangenaam verloop in de scherpte.

Ook ik werd enige weken geleden flink enthousiast toen ik op de website van Leica zag staan dat er een ‘mini M’ aan zou komen. Meteen werd er flink gespeculeerd. Zou het een camera worden met een meetzoeker, met verwisselbare lenzen? Nee, het bleek ‘slechts’ een X2 met een zoomobjectief te zijn. En op basis van die specificaties werd de camera – door mensen die hem nooit met één vinger hebben aangeraakt – en masse afgekraakt. Jammer, want het ding heeft toch zeker potentie.

Mijn eerste indruk is positief als ik de X Vario in mijn hand neem. Hij voelt solide aan en is mooi vormgegeven. Het scherm is groot en helder en ook de EVF werkt prima en zonder merkbare vertraging. De sluiter, tja, die hoor je eigenlijk niet, zelfs als je een M9 gewend bent. Scherpstellen door de EVF gaat langzamer dan middels het scherm en de blackout is bij de EVF aan de lange kant.

Een simpele zwartwit omzetting in Lightroom en het aantrekken van de contrasten levert prima beeld op.

Een simpele zwartwit omzetting in Lightroom en het aantrekken van de contrasten levert prima beeld op.

Mind you, als meetzoeker gebruiker ben ik inmiddels gewend aan het volledig ontbreken van die blackout. Zelfs een tiende seconde voelt dan als een eeuwigheid. Het kunnen verplaatsen van je AF-punt is een prettige eigenschap van de camera. Bij het maken van een portret, kun je zo mooi zonder te hoeven recomponeren op de ogen scherpstellen.

Een van de kritiekpunten is de niet al te lichtsterke zoom. Ja, hij is niet bijzonder lichtsterk, maar voor een compactcamera – want dat is het – is het helemaal niet verkeerd. En zelfs op f6,4, de minimale lensopening op 70mm, heb je dan nog een mooi verloop in je scherpte. En dat heb je te danken aan de grote sensor, want die deelt zijn formaat met een heel leger aan spiegelreflexcamera’s. Op 28mm heb je met een maximale lensopening van f3,5 ook prima de mogelijkheid om met je scherptediepte te spelen. Een lichtsterkere lens zou meteen meer gewicht op de weegschaal brengen. Om nog maar te zwijgen over volume. Bovendien is de camera goed inzetbaar op relatief hoge ISO-waarden en daardoor kom je eigenlijk altijd wel uit de voeten. Ook de ingebouwde Image Stabilisation draagt bij aan het gebruik van de camera.

Fantastische scherpte bij detailfoto’s.

Fantastische scherpte bij detailfoto’s.

Het 28-80mm objectief is verschrikkelijk scherp en is vrijwel vertekeningsvrij. En dat is tamelijk bijzonder voor een zoomlens. Met mijn lichtsterke lenzen met een vaste brandpuntsafstand heb ik vaak meer last van lensfouten. En het moet gezegd worden: soms is het bijzonder prettig om gewoon maar één lens te hoeven meenemen.

Ik heb een voorliefde voor tegenlicht. Mijn 50mm summicron verrast me vaak met een prachtige, dromerige flare, die bij bruidsfotografie enorm goed kan werken. En ondanks die flare behoudt die lens dan zijn contrast in het onderwerp. Uiteraard moest de Vario er ook aan geloven en wat denk je? Bij de foto die ik vol tegen de zon in schoot, met de skater als onderwerp, doet de lens me meteen aan mijn summicron denken. De skater heeft namelijk nog steeds prima contrast en er is geen sprake van softheid. Erg fraaie prestatie.

Prima contrast bij tegenlichtopnames.

Prima contrast bij tegenlichtopnames.

Ik zag het niet zitten om de X Vario mee te nemen naar een bruiloft, maar dat is ook meteen de moraal van het verhaal. De Vario is geen vervanging van een Leica M, of van een andere serieuze pro camera. De Vario is bedoeld om overal mee naartoe te nemen om van alledaagse dingen snapshots te maken met een enorm hoge beeldkwaliteit. De Vario kan wel dienen als vervanging voor je compact, of een entry level DSLR.

Journalist en fotograaf Joeri van der Kloet is al jaren een trouwe Leica M gebruiker die op zijn eigen speciale wijze journalistieke bruidsreportages maakt. Joeri legt de gebeurtenissen zoals ze zijn, zo mooi mogelijk vast, zonder daarbij te interfereren in de gang van zaken. Daarbij gebruikt hij geen flitsers en de stille sluiter van zijn Leica maakt dat je hem ook nauwelijks hoort. Ook bij het handmatig vervaardigen van het uiteindelijke album wordt alleen het beste materiaal gebruikt. De professionele afdrukken worden hierbij door hem zelf op maat gemaakt en in het album geplakt.

Kijk voor meer informatie over Joeri van der Kloet op: www.luta.nl of ga naar de Leica X Vario Flickr set voor talloze andere voorbeeldfoto’s.

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Compact, Review en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Review Leica X Vario door Joeri van der Kloet.

  1. Goede review met mooie foto’s Joeri.

Reacties zijn gesloten.