Leica historisch overzicht LFI aug-sept 1949.

Schermafbeelding_2011-07-27_om_17

Met deze eerste uitgave van Leica Fotografie vroeg de redactie zich af of het wel verstandig was om een tijdschrijft over de fotografie uit te geven in een tijd dat er bijna geen camera’s en films te koop waren. Gelukkig zagen ze sinds een jaar de populariteit van de fotografie weer doen toenemen en besloten ze om de grote sprong te wagen. Ja de amateurs hadden immers de beschikking over fraaie camera’s en bijzondere nieuwe zaken zoals de Afga kleurenfilm. Ze zullen schrijven over alles wat met fotografie te maken heeft in binnen- en buitenland. Het doel is de beginnend fotograaf naar een hoger niveau te tillen met portfolio’s en informatieve artikelen. Tot slot komt daar dan het merk Leica ter sprake dat een uitzonderingspositie inneemt in de kleinbeeld fotografie: beroepsmatig, in de wetenschap en onder vakgebruikers.  Wij zullen het blad gebruiken om de lange Leica traditie toe te lichten aan de hand van product introducties.

100jaar_leitz1
Jubileumleitz_12

Introductie Leica IIc:

Leica_iic3

Met de Leica IIc heeft Leica een voordelige variant uitgebracht van de bestaande Leica II. Ondanks de lagere prijs van DM 296 was het nog steeds voorzien van:

  • Leica Elmar 5 cm F3:5 objectief
  • Stabiel metalen huis
  • Gelijkmatig lopende sluiter
  • Verbeterde afstandsmeter
  • Ombouwmogelijkheid tot model IIIc

Wat men er niet meer in verwerkt had was de snelste sluitertijd van  1/1000 en de langzamere tijden van 1/30 tot en met 1 seconde.

Introductie Leica Summarex 1:1,5 F=8,5 cm en Summaron 1:3,5 F=3,5 cm:

Leica_summarex_85mm6

Het 8,5 cm objectief was opgebouwd uit zeven lenselementen en combineerde een hoge lichtsterkte met veelzijdige inzichtbaarheid. Bij volle opening is het ideaal als lange tele voor theater, reportage, sport en portret. Gediafragmeerd overal waar men een langere tele wil inzetten. De leica Summaron 1:3,5 F=3,5 cm is een verbeterde groothoek dat de oude Elmar vervangt. De oude had vier lenselementen en deze nieuwe versie zes elementen(Grauss type). Het grote voordeel is dat het objectief nu minder last heeft van vignetering en ook optisch beter gecorrigeerd is.

Introductie Leica Reprovit II:

Dit is een elegantere uitvoering van een reporcamera dan de oudere versie met een revolver. Afneembare combinatie met een balg en speciale objectieven van het Elmar type. Grootste voordeel is de dubbele zuil met hoogteverstelling en absoluut nauwkeurige tandratverplaatsing. Continue instelbare vergroting van 1/18 verkleining tot 1:1 zonder tussenringen. Scherpstelhulp door projectie van een testmerkteken op het opnamevlak. De lampen zorgen voor een egale verlichting. Voor nog sterkere vergrotingen kunnen er tussenringen geplaatst worden zodat een vergroting tot 7:1 gehaald kan worden.

P.S.

Leica Fotografie International bestaat nog steeds en is ook nu het lezen meer dan waard. Via de website www.Lfi-online.de is het te koop.


 

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.