Digiscoping review Leica X1 en de Televid 82mm APO.

Leica-x1-digiscoping-adapter

Afgelopen april heeft Rob van Keulen een Leica X1 met de Leica digiscoopadapter meegenomen op een vogelrondreis door de Extremadura in Spanje. Tijdens deze tocht van 9 dagen werd en gemiddeld 10 uur per dag vogels geobserveerd en gefotografeerd. Voor de vogels die echt ver weg waren en waar de Tamron 200-500mm tekort schoot werd de Leica X1 op de Leica Televid 82mm telescoop gezet. De telescoop was voorzien van het 25-50X zoomobjectief. Het fotograferen door een telescoop is een “vak” apart. Een zeer degelijk statief, zoals hier de Gitzo Safari, is absoluut noodzakelijk om de trillingen van het werken met extreem grote vergrotingen te minimaliseren. Om bij fel zonlicht nog goed op het LCD-scherm te kunnen kijken gebruikte hij vaak een badlaken over de camera heen. Ook bij het gewoonweg kijken door de telescoop was dit vaak erg prettig.

20110415_x1_l1041009

Door de felle zon en temperaturen van ruim 30 graden had je al heel snel last van luchttrillingen. Hierdoor werd het bijna onmogelijk om echt scherpe foto’s te maken op afstanden verder dan 50 meter. De combinatie van de Leica X1 en de Televid 82mm met 25-40x vergroting staat gelijk aan het werken met een ongeveer 850-1200mm telezoom objectief.

Hoe gaat dat nu in zijn werk het fotograferen door een telescoop. Nu hier een “opsomming” van hoe een opname te maken:

 1. Zoek de vogel op met de telescoop
 2. Gebruik voor de Leica X1 camera een zoomstand op de scope van tussen de 25 en 40X.
 3. Stel goed scherp
 4. Schuif nu de camera met adapter over het oculair heen van de telescoop
 5. Zoek je onderwerp weer in beeld.
 6. Druk af en laat het autofocus en de automatische belichting van de camera alles afregelen op de door de telescoop al vooringestelde afstand.

Tip voor een beter en scherper resultaat:

 • Zet de Leica X1 op handmatig scherpstellen
 • Zet de camera op handmatige belichting
 • Zet de vogel in het midden van het LCD en draai aan het scherpstelwiel van de X1. Het midden van het LCD wordt nu vergroot weergegeven
 • Stel nu snel scherp met het scherpstelwiel van de telescoop
 • Stel de juiste belichting in.
 • Druk af.
 • Herhaal de scherpstelling voor de volgende opnamens.

Vergelijk met de Tamron 200-500mm supertelezoom:

Op deze reis werd het meest gewerkt met de Tamron 200-500mm. De Telescoop met de X1 werd alleen ingezet voor vogels die te ver weg waren en waarvoor meer tijd beschikbaar was. Zo werd er op een gegeven moment een zeer zeldzame Grijze Wouw gezien. Snel een foto gemaakt met de Tamron in de 500mm stand (dit wordt 750mm op een APS-C camera) en toen de vogel bleef zitten ook met de Leica X1. Het verschil in afbeeldingsgrootte is relatief klein, maar het verschil in scherpte is duidelijk in het voordeel van de Leica X1 (tweede foto). Toch ligt het totaal aantal geslaagde foto’s met de Tamron 200-500mm op een hoger niveau. Het scherpstellen gaat geheel automatisch en het richten, zoomen en belichting instellen gaat vele malen sneller.

Conclusie:

De combinatie van de topkwaliteit optiek van de Leica X1 en de Televid telescoop geeft goede resultaten, mits je er de tijd voor kan nemen en het niet te warm is. Voor slechts 115 euro is de digiscope adapter een handige tool om er bij te hebben. Het is voor het iedere bezitter van een Leica X1 zonder meer aan te raden doordat het zeer goed functioneert als een fraaie metalen zonnekap! Bent u al in het bezit van een Televid 62 of 82mm én een Leica X1 dan is het een eenvoudige keuze. Heeft u alleen de telescoop dan is een Leica D-Lux 5 met digiscoopadapter ook een goed alternatief. De vergrotingsmaatstaf is dan zelfs nog iets groter door de zoom op de D-Lux 5. Bent u van plan om heel veel vogels te fotograferen onder wisselende omstandigheden dan is het Tamron 200-500mm een betere keuze door een hoger slagingspercentage.

P.s. van de aanschaf van een Leica X1 camera zal men nooit spijt hebben door de fantastische beeldkwaliteit en de mogelijkheden van deze compacte camera.

 

 

 

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.