Vogels kijken met Leica HD verrekijkers, een review.

Leica_10x50hd_10x42hd_1

Afgelopen zondag, 27 maart, een vergelijkende praktijktest gedaan tussen de Leica 10×42 HD en de 10×50 HD. Het weer was ideaal, veel zon maar niet al te warm. Door de lage temperatuur was het zicht kraakhelder.

De eerste bezochte locatie was het Landje van Geijsel in Oudekerk aan de Amstel. Een boer laat ieder voorjaar zijn akkers onderlopen en stelt zijn, tot schuilhut omgebouwde, schuur ter beschikking als luxe observatiehut.

Schermafbeelding_2011-03-28_om_09

Vanaf de zolder van de schuur heb je een perfect overzicht over de plas. Beide kijkers konden op ons gemak met elkaar vergeleken worden. We hadden de zon in de rug en beide Leica kijkers deden niet voor elkaar onder. De plas zat vol Grutto’s, Kemphanen, Wintertalingen en Tureluurs. Zelfs vanaf een relatief grote afstand waren alle determinatie details goed te zien.

Beeldkwaliteit:

De scherpte, kleur, contrast en detaillering is van beide kijkers gelijk. Door de speciale apochromatische lenselementen hebben de Leica 10×42 HD en de leica 10×50 HD geen last van chromatische abberatie. Door het ontbreken van kleurranden krijg je een ongelofelijk scherp en kleurecht beeld. Ook de minimale scherpstelafstand van 3 meter is erg prettig en maakt de kijkers ook geschikt voor het observeren van insecten en vlinders.  

Ik heb zelf al jaren een Nikon 10×50 en een Bausch en Lomb 10×40 Audubon versie en ben dus wel gewend aan een goede kijker, maar de beide Leica HD kijkers gaven me echt een geheel nieuwe vogelkijkervaring:

  • Zo zagen we nu de fraaie spikkels op de flank van de mannetjes van de Wintertaling
  • De fijne streepjestekening op de rug en borst van een Rietgors die bezig was om de zaden uit de rietpluimen te plukken. Ieder pluisje was te zien.
  • Ook hielpen de kijkers enorm bij het opsporen en bekijken van de in het riet en grasland verstopte Watersnippen. 
  • Het meest indrukwekkend waren twee vechtende Wilde eenden waarbij de waterdruppels als kleine diamantjes in de lucht vlogen. Een fascinerend gezicht!

We bezochten ook nog twee andere bijzondere en zeer goed toegankelijke vogellocaties:

Op een half uur rijden van het Landje van Geijsel ligt het natuurontwikkelingsgebied de Groene Jonker ( Hogedijk 5 te Zevenhoven). Hier zaten veel soorten, maar door het hoge water was alles wel erg ver weg. De Leica kijkers gaven een prachtig beeld op een jagende Sperwer en op een Wilde zwaan die op het water rennend loodrecht op ons af kwam. Op wat grotere afstand waren de Geoorde Futen nog steeds goed te zien. De kijkers lieten zien dat ze al in prachtkleed zijn met diep zwart verenkleed en fraaie gele pluimen aan de kop.

De andere locatie is ook pas een paar jaar oud en ligt in Oegstgeest aan het eind van de Jac. P. Thijsselaan  en heet Polder Poelmeer. Hier kun je een rondje lopen langs riet en moeras gedeeltes. Het bijzondere is hier dat de vogels van zeer korte afstand te bekijken zijn. Naast veel Grutto’s, Wintertalingen, Kemphanen zijn hier ook flink wat Watersnippen te vinden als je goed zoekt.

Schermafbeelding_2011-03-28_om_09

 Voordelen van de Leica 10×50 HD:

  • Vooral voor mensen met wat grotere handen heeft de kijker een perfecte handligging.
  • Door het iets hogere gewicht is de kijker goed stil te houden.
  • Door hoge lichtsterkte geeft de kijker niet alleen in de schermer een helder beeld, maar ook in tegenlicht zijn de vogels nog goed te herkennen.

Voordelen van de Leica 10×42 HD:

  • Compacte verrekijker. 
  • Licht van gewicht.
  • Zelfde hoge beeldkwaliteit als de grotere 10×50 HD.

Conclusie:

Beide Leica HD kijkers zijn een genot om te gebruiken en een waardevol bezit voor de rest van je leven. Door de grote oculairopeningen zijn ze zeer goed geschikt voor bril en zonnebril dragers. De grote uittrede pupil en oogafstand zorgen er ook voor dat je de kijker makkelijk voor je ogen kunt houden om er doorheen te kijken. Door gebrek aan “tuuren” zijn de kijkers erg rustig aan de ogen. De Leica HD kijkers zijn door hun gasvulling en Aqua Dura coating ook bijzonder goed beschermd tegen de meest slechte weersomstandigheden. Tot slot heb ik ook de standaard meegeleverde neopren draagriem als erg prettig ervaren. Het gewicht werd goed verdeeld en ook na een halve dag vogels kijken werd de kijker nog steeds niet als zwaar/snijdend ervaren. Zowel de Leica 10×42 HD als de 10×50 HD zijn topkwaliteit verrekijkers die  vogelaars jarenlang kijkplezier zullen geven.


 

 

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.