Uitgebreid review Leica M9 met Summilux 35mm F1.4 ASP.

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

Eerste kennismaking:

Eindelijk was het dan zo ver dat het nieuwe Leica Summilux 35mm F1.4 ASP. objectief even beschikbaar was voor een praktijktest. Op de Photokina al even gezien en al wat eerste foto’s van anderen bekeken, maar nog niet zelf uitgebreid mee kunnen fotograferen. Zelf fotografeer ik al jaren met diverse merken DSLR’s en de betere compact camera’s, dus het werken met een professionele meetzoeker camera was wel even wennen. De Leica M9 is het summum op het gebied van handzame professionele camera’s en vraagt wat “studie” voordat  je er alles uit haalt wat er in zit. Zo heeft de M9 geen belichtingsgeheugenknop, maar kun je door het half indrukken van de ontspanknop wel de belichting vergrendelen. Je drukt de ontspanknop iets in en zodra je een kleine rode punt ziet, naast de sluitertijdaanduiding in de zoeker, dan is de belichting vergrendeld. Doordat de scherpstelling geheel losgekoppeld zit van de lichtmeeting is het heel makkelijk om even de juiste lichtwaarde vast te zetten en daarna met een andere compositie de opname te maken. Een handige feature is de Auto-ISO stand. Je kunt van te voren instellen wat de minimale sluitertijd moet zijn en de maximale ISO waarde. Ik had de auto-ISO ingesteld op 1/30 als ondergrens en met een maximale ISO van 1250. Je kunt nu gaan fotograferen en zodra het te donker wordt om nog bij een 1/30 te fotograferen, dan wordt automatisch de ISO verhoogd tot een maximum van ISO 1250. Met mijn bril op was het bij de Leica M9 soms lastig om snel even het gehele opnamevlak te overzien. Ik heb dan ook besloten om iets ruimer uit te kaderen en later in Lightroom 3 de juiste uitsnede te bepalen. Met 18 miljoen pixels heb je genoeg reserve voor een goede uitsnede. Ik had in eerste instantie gedacht dat de Leica M9 stiller zou zijn,maar ook dat was snel verholpen door het instellen van de camera in de stand “discreet”. Het ontspangeluid is dan erg zacht en pas bij het loslaten van de ontspanknop wordt de foto weggeschreven. Hierdoor kun je zeer onopvallend werken. Voor onderstaande foto zat ik op mijn hurken op nog geen twee meter van de vrouw. De opname is een crop (de helft) van het origineel.

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

Scherpstelsysteem:

Het eerste wat opvalt is de manier van scherpstellen. De Leica M9 heeft een meetzoeker scherpstelsysteem dat een zeer hoge nauwkeurigheid levert bij elk objectief, iedere lensopening en onder elke lichtomstandigheid. Het prettige is dat de scherpstelling bij een lichtsterk F1.4 groothoek objectief net zo nauwkeurig is als bij een standaard- of teleobjectief. Ook heeft de helderheid van de omgeving geen negatieve invloed op de snelheid of nauwkeurigheid van de scherpstelling. Bij een DSLR kan het voorkomen dat er bij lichtsterke objectieven net iets voor of achter het daadwerkelijke scherpstelpunt wordt scherpgesteld (“backfocus”). Dit is een dusdanig bekend probleem dat er zelfs hulpmiddelen op de markt zijn om de scherpstelafwijking van een bepaald objectief te meten en in te voeren op de camera. (Datacolor LensCal). Gezien mijn voorliefde voor fotograferen bij bestaand licht heb ik getracht om zoveel mogelijk bij F1.4 te fotograferen. Eerst thuis droog oefenen met scherpstellen. Ik kwam er al snel achter dat het handig is om vooraf op een bepaalde afstand de scherpstelling in te stellen. Bij het fotograferen van straat scènes stelde ik het in op 2 meter. Voor de architectuuropnamen maakte ik gebruik van de “scherptediepteschaal” op het objectief. Bij diafragma F11 loopt de scherptediepte bij het 35mm objectief van een meter of twee tot oneindig. 

Het grote voordeel bij het van te voren scherpstellen, is dat je je voor de volle 100% kunt concentreren op het juiste moment. De foto van de Publex lingeriereclame is daar een goed voorbeeld van. Ik had al gezien dat veel mannen even keken naar de fraaie dame. Ik ging een paar meter ernaast op mijn hurken zitten en stelde scherp op de stoep voor de advertentie. Nu nog wachten op een welwillende voorbijganger en afdrukken. Bij de Leica M9 is het erg prettig dat je tijdens het afdrukken gewoon je zoekerbeeld behoudt, waardoor je precies weet of de opname geslaagd is zonder deze te hoeven bekijken op het LCD-scherm.

De scherpte en scherpstelling van de Leica M9 met de Leica Summilux 35mm F1.4 ASP. is fantastisch. Het is heel goed mogelijk om scherpe en contrastrijke opname te maken bij deze volle lensopening, F1.4. De scherpte lag ook iedere keer precies daar waar ik deze had ingesteld. Let er wel op dat bij het achteraf aanpassen van de compositie ook de afstand tot het onderwerp kan wijzigen. Dit geeft dan een onscherpe foto. Zorg er dus voor dat de afstand camera – objectief altijd gelijk blijft. Op de foto hieronder is met F1.4 scherpgesteld op het rechter takje met spinnerag.

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

Witbalans:

Bij de eerste testopnamen was ik niet echt te spreken over de automatische witbalans bij kunstlicht. De foto’s waren veel te geel en te warm. Ik controleerde de firmware versie en zag dat die wel heel erg oud was (V1.001). Op de Leica website vond ik al snel de meest recente update V1.138 en laat deze nu net speciaal bedoeld zijn voor een betere witbalans bij kunstlicht. Firmware downloaden, op een geformatteerde SD kaart zetten, SD in de camera en firmware uitvoeren. Al snel was het klaar en inderdaad de witbalans is nu van een niveau dat je mag verwachten van deze Leica M9 camera. Alle opnamen maakte ik in RAW (DNG compressed) en bewerking met het standaard meegeleverde Adobe Lightroom 3. Slechts één keer zat de camera er volledig naast maar dat was ook wel extreem. Een vrouw stond buiten in de schaduw achter een kraampje, terwijl achter haar de etalage vol hing met gloeilampen. Op de automaat gaf dat een paars gezicht, maar in Lightroom was het ook weer met een paar klikken terug te zetten naar de juiste kleuren. 

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

De Leica Summilux 35mm F1.4 ASP.:

Het objectief is erg mooi uitgevoerd en geheel uit metaal met echte glazen lenselementen. Het prettige gewicht van de camera/objectief combinatie zorgt voor een  stabiel geheel. De metalen zonnekap is speciaal voor de Leica Summilux 35mm F1.4 ASP. ontworpen en heeft aan één kant een uitholling. Dit is bedoeld om daar doorheen te kijken bij het maken van de compositie. Ik merkte slechts een klein verschil in scherpte tussen opnamen met F1.4 en F2.0 of F2.8, waarschijnlijk ook door de iets grotere scherptediepte. Een hele prestatie van Leica om bij F1.4 al zo’n fraai en scherp beeld te leveren. De Bokeh of onscherpte van de achtergrond is zeer vloeiend en geeft een rustige indruk. Bij het fotograferen met de zon in beeld is het totale beeld nog te gebruiken. Enige beperking voor mij persoonlijk is dat je met de Leica M9 en de M objectieven geen macrofoto’s kunt maken. Dichtstbijzijnde instelafstand is 70 centimeter en dat is te ver weg voor een echte close-up met een 35mm objectief.

Tip: Gooi “mislukte” foto’s niet gelijk weg. Ik had van de Meelfabriek in Leiden een te donkere en een te fletse, lichte, opname. Beide ingeladen in Nik HDR Efex Pro en er een erg fraaie HDR sfeerimpressie van gemaakt!

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

 

Kwaliteit bij hogere gevoeligheden:
 

Na wat testopnamen kwam ik er al snel achter dat ISO 1250 nog steeds heel goed bruikbare opnamen oplevert, met een prettig soort kleurruis, zonder al te sterk detailverlies door een ruisonderdrukking. in Lightroom 3 zijn er trouwens flink was nieuwe technieken verwerkt om aanwezig ruis weg te filteren zonder al te veel scherpteverlies. voor het beoordelen van de hoeveelheid ruis in een opname hoor ik nog wel eens de opmerking ” bij 100% heeft die en die camera veel ruis”. het is echter vrijwel zinloos om dit zo te beoordelen bij een camera met een hoge resolutie. Bij een full-frame camera als de Leica M9 met 18 miljoen pixels is het bekijken van een opname op 100% hetzelfde als het zeer dichtbij kijken naar een vergroting van 50x70cm. Ieder afdrukformaat heeft zijn eigen optimale kijkafstand. Kijk je naar 30x40cm hoge ISO afdrukken van de Leica M9, dan zien die er nog zeer goed uit met een natuurlijke weergave van details en scherpte. Dit is te danken aan het Full frame CCD formaat en de goede DNG verwerking in Lightroom 3. Hieronder een Full resolutie ISO 1250 opname.

L1000098

 

Nabewerking in Adobe Lightroom 3:

De Leica M9 wordt standaard geleverd met Adobe Lightroom 3. Dit programma had ik nog niet eerder gebruikt, maar was snel onder de knie te krijgen. Het bekijken en beoordelen van de gemaakte DNG files is snel te doen en handige extra’s zoals het naast elkaar zetten van twee opnamen is eenvoudig te realiseren. Al snel heb je voor een bepaalde situatie de optimale correctie gevonden. Deze is te kopiëren en daarna te plakken op soortgelijke foto’s. Uiteindelijk kun je dan de DNG files exporteren naar TIFF of JPG met allerlei persoonlijke instellingen. Voor wat extra bewerkingen maak ik vaak gebruik van Nik software zoals Viveza voor lokale kleuraanpassingen, Silver Efex voor zwart/wit en HDR Efex. Onderstaande foto is gemaakt van kapper Jan van Tol van kapsalon Smittenaar. Hij zit al 50 jaar in het vak. Ik kom al sinds 1985 bij hem en hij vond het dan ook goed dat ik hem fotografeerde tijdens het knippen. Zie de slideshow onderaan voor meer foto’s.

Schermafbeelding_2010-12-04_om_15

 

Conclusie:

Het is een hele ervaring om te fotograferen met de Leica M9 en de Summilux 35mm F1.4 ASP. Je wordt je weer veel meer bewust van zaken als scherptediepte, diafragma’s, sluitertijden en het goed anticiperen op het juiste moment. Deze specifieke camera-objectiefcombinatie maakt het mogelijk om onopvallend mensen te fotograferen. De camera wordt door zijn formaat en uiterlijk niet als bedreigend gezien en die paar keer dat ik gezien werd, vroeg men of ik van de krant was of een “echte” fotograaf.

De detailscherpte en fraaie achtergrond onscherpte bij de F1.4 volle opening geven zeer sfeervolle opnamen. Bekeken op mijn 24″ iMac hebben de foto’s een bijna 3D-achtige dieptewerking. De Leica M9 met de Summilux 35mm F1.4 ASP is de ideale reis en reportage camera. Voor het fotograferen van mensen(portretten) en  landschappen is het een zeer waardevol bezit. En daarmee kom je ook gelijk op een uitdaging met betrekking tot de Leica M9 camera met dit lichtsterk objectief. Je wordt er zo hebberig van. Echter de prijs van deze set, zoals ik die gebruikte, kost bijna €10.000 euro, een forse investering. Persoonlijk vindt ik het de aanschaf absoluut waard als je beroepsmatig de camera gebruikt of als je een keer een financiële meevaller hebt. De camera is zeer duurzaam, ongelofelijk betrouwbaar en stil en biedt een zeer hoge beeldkwaliteit. Voor een ieder zoals ik die toch een beetje het Leica gevoel wil ervaren raad ik de handmatige Carl Zeiss objectieven aan. Er is de keuze uit een Carl Zeiss F1.4 85mm, Carl Zeiss F1.4 50mm en sinds kort ook een Carl Zeiss F1.4 35mm. Deze zijn te verkrijgen voor Canon, Nikon en Pentax DSLR camera’s. Ik heb persoonlijk met een aantal van de Carl Zeiss objectieven gewerkt en was erg te spreken over de F2.8 25mm en de F1.4 85mm. Ik hoop binnenkort eens een test te kunnen doen met de nieuwe Carl Zeiss 35 mm F1.4.

 

In onderstaande Picasa slideshow ziet u de foto’s ge-upload in 1600×1200 pixels. Als u er op klikt dan gaat u naar het webalbum. De foto’s zijn daar groter te zien en met alle exif informatie.

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf

 

 

Rob van Keulen.

 

 

 

 

 

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.