Gebruikerservaringen/ review van de Leica V-Lux 20

Schermafbeelding_2010-07-01_om_20

Na acht jaar lang als Fujifilm product manager digitale camera’s gewerkt te hebben, werk ik nu al weer bijna 3 jaar bij Transcontinenta BV. Nu als product manager van de educatieve en interactieve producten zoals digiborden, stemkastjes en document camera’s. Toch blijft het kriebelen en de fotografie blijft altijd nog een van mijn passies. Zo vond ik het dan ook leuk om de nieuwe Leica V-Lux 20 uit te proberen.

Samen met mijn broer bezochten we het vogelpark Avifauna te Alphen aan de Rijn en maakte ik ook wat opnamen bij mij aan de Leidse grachten. De camera beviel goed door het zeer heldere LCD. Zelfs met mijn donkere zonnebril op was het scherm goed te gebruiken. 

Het zoombereik begint heerlijk met extra groothoek en gaat door tot fors tele: Leica DC-Vario-Elmar 1:3.3 – 4.9 / 4.1 – 49.2 mm ASPH. = 25 – 300mm! Hierdoor kun je optimaal gebruik maken van het perspectief verschil. Groothoek close-ups, macro opnamen en teleshots van schuwe vogels waren makkelijk te maken. De Leica kwaliteit spreekt uit de scherpe opname en zonder hinderlijke paarse kleurrandjes. Dat je die chromatische aberratie niet ziet is bijzonder voor een zoombereik van supergroothoek tot sterk tele!

De camera heb ik vooral gebruikt zoals iedere point en shoot gebruiker het zou doen. Veel gebruik maken van de diverse programma’s, steady shot en GPS geotagging. De optische beeldstabilisatie (OIS) werkt perfect en zorgt in de automaat stand niet alleen voor scherpe foto’s, maar ook voor een rustig zoekerbeeld bij tele opnamen.

Tussen de talloze Scene Program standen zit ook een hele fraaie Zwart/Wit stand. Deze heet echter “zandstralen” en dus zie je het al snel over het hoofd. Het geeft een Z/W foto met een sterk zwart wit effect en een grovere korrel. Zie hier een voorbeeld van die “zandstraal” stand en de “gewone” optie om in Zwart/wit te fotograferen.

De gemaakte foto’s zien er al direkt goed uit van kleur en scherpte en behoeven daarom ook weinig postprocessing. Zou je dat willen dan is het mogelijk om in de niet volledige automaatstanden allerhande zaken als scherpte,kleur en contrast aan te passen naar eigen wens.

De sceneprogram standen gebruiken ook een zeker mate van “intelligentie”.  Een nachtopname vanaf de balkon rand werd met ISO 80 gemaakt en dezelfde opname uit de hand met ISO 800. 

De High Speed Burst stand heeft meerdere snelheden en deze zijn niet even logisch verdeeld. Je kunt in de normale standen kiezen voor snel achter elkaar, maar als je echt snel wilt schieten dan kies je in de Scene program stand voor High Speed Burst. Hierbij is het mogelijk om te fotograferen met 10 beelden per seconde met een maximum van 50 opnamen. de resolutie hierbij wordt dan automatisch verlaagd naar 3 miljoen pixels.

Klik hieronder op de foto om het webalbum te bekijken met de gemaakte foto’s in originele resolutie. Klik rechts in het album op “more info” voor de Exif opname informatie.

Leica V-Lux 20 opnamen in Avifauna Alphen a/d Rijn en Leiden

Voor wat voorbeelden van het GPS systeem in de camera zie http://www.panoramio.com/user/4652447 de hier geplaatste foto’s verschijnen in Google maps en Google Earth.  De GPS in de Leica V-Lux 20 werkt snel en nauwkeurig. Let er wel op dat de GPS ook stroom gebruikt als je de camera uit hebt staan. Dus stop je er voor een langere tijd mee zet dan de GPS uit!

Naast fotograferen is het ook mogelijk om te filmen in HD720 resolutie. Dit gecombineerd met de grote zoom en de optische beeldstabilisatie (OIS) levert fraaie video’s op. Het geluid is goed, maar je hoort zoals bij al dit soort camera’s wel de zoommotor als het wat stiller is.

Eindoordeel:

Ik kan deze camera van harte aanbevelen aan iedereen die houdt van groothoek fotografie, macro en natuurfotografie. De camera reageert snel en de optische beeldstabilisatie (OIS) maken de teleopnamen haarscherp.

Het menu heeft erg veel mogelijkheden en ik raad iedereen aan om eens te spelen met de vele programmastanden. Hiermee zijn verrassend goede resultaten te behalen.

Rob van Keulen. 

 

 

 

 

 

Advertenties

Over Transcontinenta

Transcontinenta (www.transcontinenta.nl) is importeur van bekende A-merken op het gebied van fotografie, video, print en interactieve educatie. Onze merken zijn: Leica, Tamron, Gitzo, Lensbaby, Metz, broncolor, VISATEC, kobold, Bushnell, Carl Zeiss, Tamrac, Kenko, HP, Lexar, Multiblitz, Lastolite, Datacolor, Mola, Hedler, Datacolor, Polaroid, The Impossible Project, Juden Juka, Gossen, Artisan & Artist, Lenspen, Gary Fong, Azden, Novoflex, Tetenal, Technotape, B&W International, Delkin, Telefunken, Kaiser Fototechnik, Rotatrim, Agfa, ION the Actioncam en Cotton Carrier. Bezoekadres en Pro-Room: Tarwestraat 29 2153 GE Nieuw-Vennep
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.